Domb - a gyógyító

A fegyverneki Anna-domb, a kálvária blogja.

Vendégek

Friss topikok

  • Házi Ágnes: Üdvözletem ! Az utolsó fényképre szeretnék reagálni, nekem is van egy hasonló képem, adventkor ké... (2016.03.24. 20:32) Bors halom
  • algabalga: Oldalamra feltettem a videót. Kérlek ne töröld majd le, Úgy kell vadászni az ilyen értékes felvéte... (2009.03.25. 18:31) Kerecseny Karácsony
  • bnagy: Tisztelt Nagyérdemű! Ma eldőlt végre,február 2-án 16:00-kor,Gyertyaszentelő Boldogasszony szert-ün... (2009.01.22. 20:53) Avató
  • bnagy: Az érdeklődőknek ajánlom figyelmébe a tuzjaras.fw.hu/oldalt,vmint,ha valakit a tüzönjárás közben ... (2008.10.20. 23:04) Tűzjárás

Linkblog

Licenc

Creative Commons Licenc

Avató

2008.09.27. 13:00 :: ekker joz

 

A falu északkeleti sarkában van a domb. Régesrégi halom, többezer éves temetkezési hely. Szerintem temetkeztek itt már szkíták, szarmaták, (roxoloánok és jazigok egyformán), később germánok, avarok. Hunok egészen biztosan áldoztak itt isteneiknek, még az avarok előtt jöttek, valahogy minden keleti nép itt kötött ki, ezen az egykor a Tiszából kiemelkedő  szigeten. Műholdas felvételeken tisztán kivehető a régi folyómeder kanyarulata, körbeveszi a temetőt. A kunok szokatlanul nagy halmot hordtak a régi temetkezési helyre, biztosan fontos embert, talán nemzetségfőt rejtenek a régi sírhelyek. Képzeljenek egy alföldi síkságból kiemelkedő dombot, ahonnan ellátni a világ végéig, észak felé látni a Mátra sziluettjét, délre a sóúton ballagó szekereket. Gyerekkoromban valahogy mindig itt kötöttünk ki suli után, nyáron néztük az égen a repcsiket, a közeli Kunmadarasról szálltak fel a MiG-ek, hatalmasat robbant mögöttük az ég, mikor elérték a hangsebességet. Télen szánkóztunk, a bikafertőn csúszkáltunk,  fagyott jégen. Tavasszal és ősszel a madarakat figyelgettük, nagy ember tanított, Lelovich Gyuri bácsi, mindent tudott a hazai és a költöző madarakról. Tőle tudom, hogy a domb gyógyít, azok gyógyulnak, akik jóindulattal keresik fel a helyet. A domb egészen biztosan szent hely, nem csak az ősi szakrális áldozatok és a 160 éve emelt feszület miatt. Sokkal inkább azért, mert aki kijön ide, felballag a tetőre, körbenéz, és eléri a sokezernyi év, amit már megért a domb. Régóta járnak ide az emberek, és akinek adottsága van érezni a föld és a természet, az elemek rezgését, megérinti a hely. Szinte mindig fúj a szél, beszél a látogatóhoz, sokan értik a szót.

Közülük Nagy Gyula vállalta magára, hogy "karbantartja a hely lelkét", sokszor jár ide, képes kommunikálni a dombbal, és tovább tudja adni az üzenetet azoknak, akik hinni akarnak saját erejükben. A halom egyformán segít minden rászorulónak, segít megérteni a természetbe való beilleszkedésünket, meditálni azon, mi legyen az érték, mi legyen a lélek.

Hétköznapi, rendes emberek akaratából a domb hívei emeltek egy emléktáblát, ami fogadja az erre vetődő látogatót.

Ennek a táblának az avatását tartottuk ma délután. 

 

18 komment

Címkék: tudás hit gyógyítás domb emberség fegyvernek

A bejegyzés trackback címe:

https://anna-domb.blog.hu/api/trackback/id/tr39687209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2008.09.29. 20:31:06

Isten áldása legyen ezen a blogon!

bnagy 2008.09.30. 01:20:45

Köszönjük,és kapjon belőle minden jószándékú ember,ha meg még a dombra is felmegy,ott az áldás mellett gyógyuljon hite szerint,ahogy a táblán van írva!

Dudás 2008.10.20. 17:00:01

Kedves Ekkerjoz!

Örültem, mikor felfedeztem a blogot,
már sok érdekes írását olvastam a dombról és Fegyvernekről.
A kálváriához lenne most egy hozzászólásom.
Fegyvernekiként már sokszor megfordultam a dombon és szemügyre vettem a feszületet.
Kisiskolás gyerekekként persze mi is kijártunk szánkózni a kálváriára, de akkor még nem a domb "energiája" volt a lényeg. Hanem, h. minél messzebbre csússzunk. A rajta lévő feszület sem kötött le különösebben, viszont
már akkor is próbáltuk a haverokkal megfejteni a rajta lévő feliratot. Sikertelenül, hisz annyira el volt mosódva.

Viszont nemrég (kb. 3 éve) lefestették a feszületet és azóta is tisztán ki lehet venni a rajta lévő vésetet (nyilván a barázdákat kikerülte az ecset).
A felirat a következő:

D. ZIMMER 1847
IN ANNAHAS.

Természetesen nem mondok újat azzal, hogy a felirat német nyelven íródott. Viszont azt már nem sokan tudják, h. az a bizonyos "D" betű a Domonkos (ill. akkor még németesen a Dominik rövidítése).

Ez a bácskai sváb ember az évszámból következtetve az első svábok egyike volt Fegyverneken. (ennek alaposan utánanéztem, de nem részletezem)
De most nem is az "öreg Zimmer" a lényeg, hanem arra lennék kíváncsi, hogy maga a kálvárián álló kereszt régen egymagában állot-e vagy sem? Mivel ha felmegyünk a domb tetejére, akkor jól látszik a kereszt mögött jobb oldalt srégan egy négyzet alakú törmelékkupac (ami valaminek a talapzata lehetett). Ezzel átellenben, ugyancsak a kereszt mögött, viszont bal oldalt meg egy mélyedés van, ami arról árulkodik, hogy ott is volt valami, onnan kiáshattak valamit.
Elképzelhető tehát, hogy a Fegyverneki kálvária dombon valamikor hármas feszület állhatott, mint a legtöbb Kálvária dombon szerte az országban? És a jelenleg is meglévő kereszt mögött jobbról-balról egy-egy feszület állhatott valamikor (a bibliai 2 megfeszített rablót ábrázolva)? Vagy esetleg a kereszt mögötti törmelék egy szobor(szobrok) talapzata volt valamikor?
És elképzelhetző-e, hogy a kálváriára egykor még körmeneteket is rendezhettek nagypénteken a régi svábok, akik buzgó katolikusok voltak (ezzel demonstrálva a bibliai golgotát- amit igen jól tükröz a mi dombunk).

Kíváncsi vagyok a véleményére, h. esetleg erről vannak-e információi.


És még annyit, hogy szerintem a kálvária tövében lévő régi német temetőhöz kár volt hozzányúlni... pedig sok mindent elárulnának a feliratok a régiekről. helyette van egy akácos, ami teljesen kitakarja a dombot. Kár érte, de ez van.

Üdv.

ekkerjoz 2008.10.20. 17:32:59

Üdvözlöm,

nem emlékszem hármas feszületre, sem a nyomaira, de nem tartom kizártnak, bár a kevély katolikus svábok valószínűleg egyet emeltek, azt, ami ma is áll még. Hogy előtte milyen emelvények, emlékművek lehettek a dombon, sajnos nem lehet kikövetkeztetni.

Az a beton talapzat valaha egy geodéziai talppont volt, földdel feltöltött betongúla, melynek közepén betontuskó jelezte a szintet és a koordinátákat értő földmérőknek, térképészeknek. Valamiért lerombolták, nem jártam utána. A GPS korszakban nem is igazán szükséges ilyen jel.

A mélyedés elvileg lőállás volt, még gyerekkoromban szinte teljesen betemetve, de azóta persze bárki áshatott arra. Csak a gyerekkori szóbeszédből emlékszem a gödörre.

Passiót sokszor rendeztek a dombon, de a másikon, ahol most a temetőben a kápolna áll, az a hely volt inkább a szakrális áhítat helye, nem az Anna-domb. Az Anna-dombon nem emlékszem semmilyen körmenetre, viszont a feszületen mindig volt virág.

A régi sváb temető bizony szép volt a maga nemében, hatalmas orgonabokrok, díszes kovácsoltvas kerítések, gondozott sírok voltak ott, nekem sok rokonom nyugodott azon a részen. Nem tudom, milyen elvek szerint kell a temetkezési helyeket gondozni, és újraművelni, a falu fele nyugszik az akácos alatt.

Üdvözli:EJ

bnagy 2008.10.20. 22:37:59

Kedves Hozzászólók!
A Dombhoz két kiegészítés ill.hiánypótlás!A múlt héten zajlott le a Fegyvernekről elszármazottak találkozója.Ott keresett meg egy idős Úr és mondta el azt a hézagpótló tényt,hogy még 1941-ben is meg lehetett találni a Domb É-ÉK-i lankás részén azt a kopjafát,amit Zöld Marcinak állítottak és 1941-ben látható volt.
A következő információt a sétarepülő vezetője osztotta meg velem:A dédnagyapja jelen volt itt a Dombon 1847-ben,Zöld Marci Betyár kivégzésén,azaz akasztásán,ami a közzétett tényekkel teljesen ellentétes,hiszen azok a gyászos eseményt Törökszentmiklósra tették.
Így van ez az írott és a megélt és átadott tényekkel kapcsolatban.Az viszont teljesen igazolódni látszik,hogy manapság egyre gyorsuló ütemben jutunk mind több és több tényszerű,vagy annak tudott információhoz!
Tisztelettel: Nagy Gyula

Dudás 2008.10.21. 09:35:57

Üdvözlet!

Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan választ kaptam. Ezek nagyon fontosak a számomra.
Most már nekem is rémlik valami, tényleg egy szintezési talppont volt, mert az a gúla szerű valami még kb. 10-12 éve jól kivehető volt.
Csak azért gondoltam a 3-as feszületre, mert ez a Zimmer D. (aki a keresztet állította) Kunbajai (Bács-Torontál) sváb volt, akiről már tényleg elég sok mindent megtudtam. A lényeg az, hogy Kunbaján is egy 3-as feszületű kálvária van, amit még az ottani svábok állítottak. Ezért jutott eszembe, hogy talán a elhagyott otthona jelképét itt újra felállította volna. És rengeteg kálvária dombról nézegettem képeket, amelyek szinte egytől-egyig 3-as feszülettel állnak.
Na de az is igaz, hogy akkor kellene, hogy nyoma maradjon azoknak is ...csak a találgatás marad.

Még Zöld Marcihoz szeretnék hozzászólni.
Ez számomra újdonság volt, hogy kopjafája is volt. Ez tényleg jó hír.
Kár, hogy erről szinte senki sem tud...
Az pedig szerintem is biztos, hogy Fegyverneken akasztották fel. Ha megnézzük a Petőfi verset, akkor ő is Fegyverneket említi. (És egy versnek is lehet forrásértéke.)
Már csak azt kellene kideríteni, hogy a versben a "négyágú épület" mit jelképez?
Talán a csonkatornyot? Elképzelhető.
Hiszen Zöld Marci idejében a csonkatoronynak nem volt teteje (azt vmikor később húzták rá), csak egy romos négyszögletű/négyágú "csonka toronnyal" rendelkezett.
Ráadásul tudjuk jól, hogy akkor Fegyvernek egy lakatlan puszta volt, néhány szórt tanyával. A kálvária dombról szétnézve pedig mit látott meg előszőr az ember? Hát a csonkatornyot, ami légvonalban onnan egy jó km-re magasodott.
Akkor még a pusztaságba nem volt semmi sem ami kitakarhatta volna a látómezőből.
Ezért elképzelhető, hogy a "négyágú épület" tényleg a csonkatornyot takarná, ami valószínű, hogy az utólsó volt, amit halála előtt megpillantott. Hiszen a vers így szól:

"Négyágú épület volt halálos ágya,
Temetési dala varjak károgása."

Ezt jó tudni, hogy a dombon akasztották fel, sőt még kopjafája is volt.
De az évszám nekem zavaros.
A néprajzi lexikonok 1817-et írnak halála évéül. Az 1847 már nem késő?

Tiszteletem.

ekkerjoz 2008.10.21. 13:12:01

Üdvözlöm.

Kutatnom kéne utána, valószínűleg Fegyverneken is hármas földhalom állhatott valamikor, ebből kettő ma is jól kivehető, a harmadikat talán elmosta a csapadékvíz, belvíz.

Lehetséges, hogy feszület is több került a dombokra, sajnos nincs régi festmény, vagy fotó, ezek drága dolgok voltak ahhoz, hogy a falu lakói megengedhessék maguknak. Viszont a régi térképek, levéltári iratok biztosan kutathatóak.

A fegyverneki svábok két "hullámban" települtek a faluba, először 1724-1770 között a Rajna környékéről, majd 1820-1840 között már magyar területekről. Valószínűleg Zimmer Domonkos is ezzel a második letelepedési időszakkal érkezett, az olcsón bérelhető földek miatt.

Azzal erősen vitatkoznék, hogy a falu lakatlan puszta volt, talán csak a mostani Szapárfalu lehetett az, ahová a második körben telepedtek le svábok. A falu megültsége még súlyos árvizek után is folyamatos volt, ha néha drámai módon csökkent is a lélekszám.

A Csonkatorony lehetett bizony Zöld Marci ravatala, hiszen templom volt egykor, és valószínű, hogy az egyházat is fosztogató betyárt nem nagyon engedték más templom közelébe. Az is lehet, hogy az Anna-dombon volt a bitófája, és a Csonkatorony tövében lévő temetőben hantolták el.

A "viszkisrablóhoz" hasonlóan népszerű sztárbetyár volt, 1790-1817 között élt, Petőfi írt róla 1847.-ben.

Üdv:EJ

White Falcon 2009.01.02. 01:38:58

Isten , Isten!

Az " Irono " kuldott ide, - es hazatalalt a szivem -) Isten Aldjon Benenteket, innen, Skociabol, de csak addig innen, amig jel nem jon, hogy menjek haza!

Szeretettel ajanlom az Imamat nektek, Isten kiserjen utatokon"

""Itt vagyok Uram, es kerlek: add, hogy mindig, minden pillanatban lassam a celod, az uzeneteid Uram, add, hogy felismerjem jeleidet, Vezesd lelkem, vezesd szivem fenyeddel, engedd, hogy mindig lassalak, a labaid elott terdepeljek, hogy egy rajongo gyermek ahitatos tekintetevel nezzek Rad, adj nekem feladatot, hogy Szavad - Szellemed szolgalhassam, fogadd el lelkem es szivem, a kezedbe nyujtom, hogy erezd : Felismertelek, tudom a celod, es tiszta szivembol, tiszta lelkembol szolgalni szeretnelek, kuldj farkasok koze, hogy barannya valtoztassam oket mosolyommal es nevetesemmel, kuldj szomoru gyermekek koze, hogy mosolyt es vidamsagot tudjak adni nekik, kuldj el emgem hu szolgadat a jegkiralyno birodalmaba, hogy szivem melegevel elvigyem oda a Fenyt es a Hot, tedd az eletem kuzdelmesse, hogy tanuljak, fejlodjek, adj nekem tisztanlatast, hogy eszrevegyem sajat gyarlosagom, es tarsaim banatat, hogy rajtam keresztul, a szivemen keresztul adjak mosolyt es harmoniat a lelki ehezoknek, add, hogy itt es most - szolgalni tudjalak Teged. Szivem, lelkem, testem a labad ele teszem, hasznald, elj vele, ha kell, akkor jo szokent, ha kell, akkor egy szereto oleleskent, ha kell, akkor egy csendes eggyutlevo halgataskent.Felisme rtelek Uram, megismertelek Uram, es Benned - felismertem onmagam is.Felismertem hogy mi letem celja, ertelme, utja. Add, hogy ez az en szemelyes utjelzo fenyemme valljon, mindig viszhangozzon a belso vilagomban, a szivemben, hogy mindig tudjam, erezzem, mi a tennivalom, a celom, a feladatom. Itt allok Elotted tiszta szivvel, kerlek mond meg nekem: Hogyan tudnalak a leg megfelelobben szolgalni? Legyen meg a Te akaratod, ugy a megnyilvanult vilagban, mint a meg nem nyilvanult vilagban, es az en szivemben is. Engedd nekem kerlek, hogy a szivem kapud legyen az emberek fele, a szam kapud legyen, simogato - olelo szo legyen az emberek fele, kerlek nyilvanulj meg bennem, szivem, lelkem, testem a labaid ele teszem, a kezedbe - a szivedbe ajanlom.Szivembol szolottam. Amen "
/ Feher Solyom imaja, 2008. december 31. /
"

bnagy 2009.01.02. 23:56:55

@White Falcon:
Kedves White Falcon/Fehér Valkó!ami a régi sólyom elnevezésünket"fehéríti!A sólyom színe volt régen a valkó!/
Isten-Isten kedves napmadarunk,örülök hazatalálásodnak!Keleti Testvéreinket/kelta/is üdvözöljük Veled együtt ez alkalomból!Te már tudod és várod a jelet!Egyre többen vagyunk így!És a jel már elindult,tudod Te is,aki hozod a fényt,ha máshonnan nem,hát a munkásságod a Kosdi Tomi lapjain ezt elárulja!Isten álddjon addig is!
Ölellek: Gyula

White Falcon 2009.01.03. 11:42:39

Isten - Isten Tuzonjaro, Szentlelekkel Keresztelo!
Keleti Testvereinktol hozok most uzenetet, Muzsa mondta, adjam Neked!
Figyelmezzed ezen irast, Jel van ebben, osi rovas!

songofwhitefalcon.com/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?12.150#post_984

A Fenyt emigyen egyutt hozzuk, lelkunk a naphoz felaldozzuk!

Atya Aldja minden lepted, karjaiddal Anyat veded!
Jelunk latod, jelunk latod, ha majd en is tuzet jarok!
Lelkem a szemedbe olvad,tuzu`t vegen szivunk dobban!
Adj hat ne`kem keresztseget, Ur Atyankban bekesseget!
Feher Solyom dombra szall majd,Tuzut vegen karodba zar majd! Olelesben szivunk dobban, Taltos tuzek fenye lobban!
Szivunk, Szivunk egyutt dobban, Taltosdobok hangja dobban!
Lelkunk Napba figyelmezzuk, Ne`punk hiven vedelmezzuk!

Isten aldjon Hu Baratom!

bnagy 2009.01.04. 13:48:31

Drága Sólyom!
Nehéz feladatot adtál:

Ősi rovás,Szkíta rovás
"Nekünk",már nem kitalálás,
Kel/e/ti Testvér,ősi vérünk
De,ha kell,hát visszatérünk,

Vissza térünk,együtt megyünk
Álmainkban/is/ együtt leszünk,
Együtt várjuk Napsólymunkat
Üzenetet,sajátunkat,

Ím' a Napból jel jön,
Együtt várjuk a dombtetőn
Megjött, így közös a cél,
A világon minden Testvérünk ezért él,

Egyszerre dobban a szívünk,
Tűzzel keresztelve is,egyek leszünk,
Szebb jövőért,együtt,mindent megteszünk,
Testvérként az egész Világon egyek leszünk!


Szép feladatot kaptam,Remélem testvér megérted!
Ölellek: Gyula

White Falcon 2009.01.05. 00:03:45

Aldott feladat Gyula Testverem !

-))
Ez pedig olyan szep, hogy - mivel most csinalom ezen oldaladnak a linkeleset a lapomra, ez kerul fel ismertetonek -))

Valasz van mar, solyom hozta
Irast latta az tudoja
Hunoknak hat hirul adta
Kelta fold a Szkitak hona
Ezen irast megvizsgalta
egyenesen elolvasta!
songofwhitefalcon.com/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?12.180#post_1016


De vizsgalajak mar Budapesten, az nagy komoly egyetemen ( is )

Fenyben erj, fenyben jarj testverem, es akkor olelj igazan, ah mar a tuzon atertem! De akkor nagyon... -))

White Falcon 2009.01.05. 00:11:52

Ajandek -))

( ha tudnek, most ide tennek egy kacsintos emotikont -))

songofwhitefalcon.com/e107_plugins/links_page/links.php?comment.12

Isten Aldjon!

White Falcon 2009.01.05. 00:57:35

Uj fejlemenyek, jottek german runa rovas fotok, osszehasonlitsra!

songofwhitefalcon.com/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?12.200#post_1077

Isten Aldjon Tuzonjaro, Napsolyom orizze almod!

bnagy 2009.01.05. 23:23:34

@White Falcon:/folytatás/

Elolvasta?megértette
Még,ha rúnául is volt közötte,
Mert mint tudjuk a rúna,rovás,
A rovás meg ősi írás,
ABC ez ám a javából,
Mit javából,égi írásból,

Nem máshonnan,Szíriuszból,
Most a fényes csillag, égboltodról,
Ezt mondja az Arvisura,
Minden magyar Bibliája

/Bizony/Mondom néktek,hun-magyarok,
Kiknek dicső eleje az Úzok
Ti vagytok a Szkíta-hunok
Folytatói:csillagős-Mag-ok!


Őlellek Testvérem,még a végén belejövök:Gyula

bnagy 2009.01.05. 23:48:15

@White Falcon:

Álmom őrzője Fehér Valkó,
annak kellene utána nézni,hol van a fényképe annak a bostoni-kikötőben talált nagy kőnek,amit a kikötő bövítésekor találtak a 1960-as években,és rajta szkíta-hun-székely-magyar rovásírással az állt,hogy 1002-ben,Ambrus mester,Vörös Erikkel itt,azaz ott járt,és ezt a mester rótta akkor kőbe!
Természetesen hajóval és a Vikingekkel volt ott!
1966-ban egy magyar hölgy látta meg Sydney-ben,egy napilapban a fényképét a kőnek és adta meg a fordítást is magyarul,Isten álddja meg érte!Én ezt a Róvásírás honlap megjelenésekor olvastam,azóta sem találom!
Hát Sólyom testvérem most ennyit,ez mégis a gyógyító-dombomról szól,Isten vigyázza álmunkat: Gyula

White Falcon 2009.01.06. 04:19:39

Szia Tuzonjaro - Keresztelo!
Nekem most nem megy a verseles, mar ki vagyok agyilag, mint a liba -))
Megprobalok rakeresni a bostoni kepre, de biztos nem most, mert el vagyok boritva tennivaloval /Hala Istennek!/.
Hagylak benneteket gyogyito - dombozni tovabb, tudod hol talasz meg.
Orizzuk egyutt - Istennel karoltve almunkat!
Peter

bnagy 2009.01.22. 20:53:14

Tisztelt Nagyérdemű!
Ma eldőlt végre,február 2-án 16:00-kor,Gyertyaszentelő Boldogasszony szert-ünnepet tartunk,természetesen gyertyaszenteléssel az Anna/Kálvária/-dombon!
Szeretettel várok mindenkit,gyertyát senki se felejtse otthon,akár többet is hozzon!Hagyományaink szerint családonként min.3 gyertyát érdemes,lehet,kell szentelni e jeles ünnepen!A többi titokról a helyszínen lebben fel a fátyol,most is, majd akkor is, Áldással: Gyula
süti beállítások módosítása